Den berömda bergsformationen Svolværgeita reser sig ståtligt över Svolvær som den gjort i alla tider. Men inne i staden har den nu fått konkurrens av Råfisklagets nyrenoverade landmärke, med dess dekorationer i form av sjökort, fyrar och sektorlinjer.

– Byggnaden har förvandlats från ett smutsgrönt spöke till Lofotens vita svan.

Så beskriver Ole Wiig, arkitekt och partner hos NSW Arkitektur, renoveringen av Norges Råfisklags byggnad i Svolvær.

Sliten byggnad

Den slitna byggnaden var efter många års eftersatt underhåll i stort behov av renovering.

– Fasaden på denna arkitektoniska pärla var otidsenlig, säger Wiig.

Den putsade fasaden hade med tiden ersatts av korrugerad plåt.

– Vi fick en förfrågan från Råfisklaget om att göra något åt byggnaden. Energikostnaderna för byggnaden blev en allt mer sorglustig historia. Så det var hög tid att göra något radikalt.

Stenis fasadskivor var ett självklart val. De finns i en mängd olika färger, glansgrader och storlekar. Jag har svårt att tänka mig att det här projektet hade varit möjligt att genomföra utan Stenis teknologi.​ Ole Wiig, arkitekt och partner hos NSW Arkitektur​

 

Byggnaden hälsar stadens besökare välkomna

Råfisklagets vackra och majestätiska byggnad i Svolvær ligger mitt i staden, berättar Wiig. Huset ligger ett knappt stenkast från Stortorget och är vänt mot Hurtigrutens kaj, redo att ta emot passagerarna när de anländer till Lofotens huvudstad.

– Namn förpliktar, och det har Råfisklaget sannerligen tagit fasta på, säger Wiig som berättar att alla fönster bytts ut mot förstklassiga energifönster och att huset har tilläggsisolerats enligt konstens alla regler.

 Ett motiv som täcker hela husgaveln

– Utöver de energibesparande åtgärderna har vi gett huset en visuell makeover, berättar Wiig.

Kundens önskemål var att förvandla byggnadens utseende och ge den ett modernt uttryck.

– Utanpå isoleringen monterades högblanka vita Steni-skivor.

Men den stora snackisen bland stadens invånare blev arkitekternas lösning för husgaveln som vetter mot Havneparken. Här kan man nu beskåda ett enormt tryckt motiv med sjökort, fyrar och sektorlinjer mot en marinblå bakgrund.

– Råfisklagets önskemål var att vi skulle skapa något som visade Råfisklagets verksamhetsområde men även deras framtidsinriktade profil, som en organisation som berikar det omgivande samhället.

 

Stor variation

Väggdekorationen är utformad som ett sjökort över de lokala farvattnen.

– I stället för fiskstim och andra fiskerelaterade motiv valde vi att utgå från ett tredimensionellt sjökort, vilket gjorde motivet tydligare, säger Wiig.

Det var Stenis teknologi som gjorde det möjligt att trycka ett sjökort på den sex våningar höga fasaden.

– Stenis fasadskivor var ett självklart val. De finns i en mängd olika färger, glansgrader och storlekar, men i Svolvær använde vi enbart blanka skivor, berättar han.

Wiig berättar att han känner till Steni väl sedan tidigare. Arkitektbyrån har nämligen använt Stenis fasadskivor i flera andra projekt, bland annat på Kystens Hus i Tromsö och Sirkus Shopping i Trondheim, där de valde både blanka och matta fasadskivor.

Viktig kompetens

Det stora urvalet färger och glansgrader var några av skälen till att valet föll på Steni.

– Men även Stenis punktlighet spelade in. Leveranssäkerhet är viktigt, säger Wiig.

Han berättar att han haft ett nära samarbete med Steni under projektet, från den inledande kontakten och utvärderingen fram till produktion och montering.

– Vi har ett nära och bra samarbete med Steni, säger Wiig. Han berättar att Steni bidragit med input och goda råd, bland annat om vad som är tekniskt möjligt.

– Det känns bra att kunna rådfråga Steni när vi behöver hjälp, säger han.

Projektet i Svolvær är ett komplicerat och krävande pussel.

– Jag har svårt att tänka mig att det här projektet hade varit möjligt att genomföra utan Stenis teknologi, säger Wiig.